De kweekvleesrace

14 mei 2021 Annika de Jong, Foodlog
Krijn de Nood (links) en Daan Luining, oprichters van het Nederlandse kweekvleesbedrijf Meatable.

De Nederlandse startup van kweekvlees Meatable heeft met een investeringsronde €47 miljoen opgehaald om de ontwikkeling en productie van kweekvlees uit te breiden. Het eveneens Nederlandse Mosa Meat trok recent nieuwe investeerders aan en haalde ruim €70 miljoen op.

Onder meer Bill Marris, de ex-CEO van Google Ventures, Rick Klausner, de ex-directeur van de Bill & Melinda Gates Foundation, en het beursgenoteerde biotechbedrijf DSM investeren in Meatable. In totaal hebben investeerders inmiddels € 60 miljoen beschikbaar gesteld aan het bedrijf. Met het geld werkt de startup verder aan de ontwikkeling en productie van kweekvlees - vlees gemaakt met stamcellen. Het Nederlandse bedrijf wil onder meer een kleinschalige productiefaciliteit opzetten op de Biotech Campus Delft. In 2025 wil de startup de eerste producten voor een concurrerende prijs aan de consument kunnen aanbieden.

Plofvlees en kalfserum

Meatable focust nu op varkens- en rundvlees, maar de technologie is voor alle celsoorten geschikt te maken. CEO Krijn de Nood verwacht dat het kweken van vlees, bij volledig uitontwikkelde technologie, maar een paar weken in beslag zal nemen. Net als bij plofkip uit de stal, is plofvlees uit de fabriek het efficiëntst en dus klimaatvriendelijker. In tegenstelling tot plofkip is plofvlees volledig diervriendelijk, aangezien er geen dier aan te pas komt.

Meatable onderscheidt zich door ‘iets vroegere stamcellen’ te gebruiken – stamcellen uit de navelstreng – en kan makkelijker opschalen. Vorig jaar presenteerde de startup zijn eerste ‘showcase-product’ van kweekvlees: een varkensworstje. Anders dan Mosa Meat gebruikt het bedrijf geen foetaal kalfsserum, maar een plantaardig kweekmedium, zegt De Nood in Het Financieele Dagblad. Tegen kalfsserum gelden ethische bezwaren vanwege de dode dieren die ermee gemoeid zijn en die doorwerken naar het kweekvlees dat ermee geproduceerd is. Meatable wil zijn ‘novel food’ in de Europese Unie, de Verenigde Staten en Singapore laten goedkeuren.

Mosa Meat

  Kweekvlees (© Shutterstock)

Foto: Shutterstock

Onlangs haalde een ander Nederlands kweekvleesbedrijf, Mosa Meat, ruim €70 miljoen op bij investeerders. Daar zitten naast buitenlandse investeringsfondsen ook veevoerbedrijf Nutreco bij en Jitse Groen, de Nederlandse oprichter en CEO van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Hoewel ze elkaars concurrenten zijn, trekken Meatable en Mosa Meat wel samen op richting toezichthouders en regelgevers. Ook richten ze samen een alliantie van kweekvleesbedrijven in Europa op.

Zweefvlees

In 2013 had Nederland een wereldprimeur met de eerste gekweekte hamburger. Inmiddels is er een vleesrace ontstaan om technologische verbetering, opschaling, investeringen en het hart van de consument, schrijft Het Financieele Dagblad. In Singapore kun je al je tanden zetten in gekweekt kippenvlees. Ook in de ruimtevaart speelt kweekvlees een rol. Eind vorig jaar aten astronauten van het ISS voor het eerst een stukje ‘zweefvlees’, kweekvlees uit de ruimte. Het zou een eerste stap richting vleesoogst in de ruimte zijn.

Levenscyclusanalyse

Het Nederlandse duurzaamheidsbureau CE Delft maakte in opdracht van de Vlaamse dierenrechtenorganisatie Gaia recent een levenscyclusanalyse van de productie van kweekvlees. Bij de gemiddelde klimaat- en milieubelasting van stroomopwekking is kweekvlees een slechtere keuze dan kip of varkensvlees. Als voldoende duurzame energie kan worden opgewekt, zou de milieu-impact met ruim 90% dalen. Het eten van varkensvlees uit een petrischaaltje zou dan bijvoorbeeld 52% efficiënter kunnen zijn, rundvlees 87%. Volgens hetzelfde bureau zijn tot 75% kostenbesparingen mogelijk bij de productie van kweekvlees in 2030. Daarmee kan de kostprijs van kweekvlees dicht in de buurt komen van de kostprijs voor gangbaar geproduceerd vlees.

Wel moet je bedenken dat ‘echt’ plantaardig vlees klimaatvriendelijker is volgens CE Delft. Wat CE Delft vergat te melden is dat zowel kweekvlees als plantaardige kweekvleesimitaties pas duurzaam zijn als energie geen milieuimpact meer heeft. Bij het huidige aandeel van 60% biomassa in de hernieuwbare Europese energiemix is dat voorlopig verre van het geval. Net als de elektrische auto en de verdere voorziene elektrificatie van de energievoorziening nemen deze producten een voorschot op de vooronderstelling dat er in de toekomst voldoende energie beschikbaar zal zijn om dergelijke energie-intensieve producten te blijven maken als imitatie van onze bestaande leefstijl.

Dit artikel verscheen eerder op Foodlog.nl.

Altijd op de hoogte blijven?