De belangstelling voor kwaliteitskip groeit

Steeds meer consumenten kiezen voor kwaliteitskip. De slager kan hier als ambachtelijk specialist z’n meest veelzijdige voordeel mee doen. Hij kan inspireren, vertellen over de herkomst en niet alleen de beste kip, maar ook ongelofelijk veel lekkere gerechten en maaltijden neerzetten. Voor extra inspiratie delen vier leveranciers van smaakmakers hun favoriete kiprecepten.

1. Roelof Ende Slagerij Christiaanse
‘Thuis koken loont vaak niet voor ouderen’

Slagerij Christiaanse_rondvraag VLM 8-2021

“We komen vrijwel dagelijks bij Slagerij Christiaanse in de ‘Mall of the Netherlands’”, zegt Coen van Santen van Scheria. Dat bevestigt Roelof Ende, slager met een ondernemershart en bedrijfsleider van de slagerij. “Alleen al in de toonbank van de slagerij liggen zo’n 35 verschillende kipproducten: van kipfilet tot kipvleeswaren en salades. In de twintig jaar dat Sjaak Christiaanse een zaak in Leidschendam heeft, is de verkoop van maaltijden gegroeid tot gemiddeld 900 kilo per week en liggen in de winkel dagelijks zo’n tien verse maaltijden met kip. In ons assortiment hebben we er in totaal zelfs vijfentwintig. Daar rouleren we mee, afhankelijk van het seizoen. Kip-kerrie met vruchtjes, kip massala, Japanse kip en kip cashew. Verder hebben we onder andere kip stroganoff, coq au vin en wekelijks tientallen kilo’s nasi en bami. Alle kipgerechten maken we met Gildehoen van Scheria. We willen gewoon die kwaliteit. Liever dan bijvoorbeeld ‘officiële’ biologische kip. Gildehoen is erg mals, doordat de kippen in grote overdekte stallen rustig kunnen scharrelen. Dat proeven de klanten.”

In 2001 begon Sjaak Christiaanse met maaltijden. Dat nam gelijk een vlucht met zo’n veertig kilo per week. Een paar keer breidde hij uit en de verkoop groeide naar vijf- à zeshonderd kilo per week. Toen de Mall vernieuwde, lukte het Sjaak een locatie te krijgen vlakbij Albert Heijn XXL. Ende: “Daardoor groeide de verkoop tot bijna 500 kilo en plusten we direct met 35 procent. Dat blijft stijgen, zeker na de verbouwing in 2018. Toen kwamen er drie meter extra toonbank en een aparte koelcel voor de maaltijden bij. We krijgen ‘gemaksmensen’, tweeverdieners, sporters. Ook hebben we veel trouwe klanten waaronder alleenstaande ouderen. Die eten zulke muizenhapjes dat thuis koken niet meer loont.” En, terugkomend op Gildehoen: “Scheria’s service wordt steeds belangrijker. Ook wij kampen met personeelstekort. Bovendien is de apparatuur bij Scheria helemaal geënt op kip. Ze snijden en malen voor ons en Coen van Santen denkt actief met ons mee. Dat is van groot belang. De kip steekt qua kwaliteit en smaak met kop en schouders uit boven kip van de supermarkt en heeft vanaf februari 2022 ook nog 1 ster van het Beter Leven-keurmerk.”

2. Bas van der Laan Poeliersbedrijf van der Laan
‘Mensen ontdekken goede soorten kip’

kip_scharrelen_pixabay

Er vindt een flinke schaalvergroting plaats van vleeskuikenslachterijen in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Duitsland, vertelde Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie Nepluvi. Een proces dat door de coronapandemie is versneld. “Het is topsport om alle ontwikkelingen bij te houden”, zegt Bas van der Laan van Poeliersbedrijf van der Laan. “Nederlandse kip is wel het meest veilige stukje vlees ter wereld! Daarom verkoop ik alleen Hollandse kip van Hollandse slachterijen. Daarnaast kijk ik altijd wat er nog beter kan. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) zit kort op de bal en je hoort in de pluimveesector dan ook geen schandalen van mishandelde dieren. Dat neemt niet weg dat de situatie complex is. Supermarkten willen eind 2023 alleen nog verse kip met minimaal 1 ster Beter-Leven verkopen. Hoe spelen we daarop in? Welke koers moet je volgen? De trend van minimaal 1 ster Beter-Leven is een blijvertje. Niet alleen in supermarkten; Kentucky Fried Chicken (KFC) en McDonald’s willen verduurzamen, de horeca is om. Steeds meer consumenten zullen ook hun slager of poelier vragen naar de herkomst van hun kip en kipproducten. Wordt alles 1 ster Beter-Leven? Hebben we daarvoor genoeg pluimveehouders en slachterijen, of komt een deel van die kip straks toch uit het buitenland?”

Het is nog de vraag in hoeverre de groei van dit label ten koste gaat van de grote schare aan andere concepten die beslist niet slechter zijn, zegt Van der Laan. “Ook kun je je afvragen hoe je investeringen in meer verduurzaming en diervriendelijkheid kunt terugverdienen. Veel mensen letten nog altijd vooral op de prijs en pakken dan toch die kip uit Polen, Roemenië of de Oekraïne. Aan de andere kant zie je dat consumenten steeds meer geïnteresseerd zijn in de herkomst van kip. In die zoektocht ontdekken ze de verschillende soorten kip zoals de Boerderijkip, de label Rouge, poulet noir, poussin en biologische kip. De verkoop van kip groeit. Kip past ook in sport- en afslankdiëten. Veel mensen van buitenlandse afkomst eten vrijwel dagelijks kip. Ook de beste kip is goed betaalbaar. Wij krijgen steeds meer klanten die onze kwaliteit Nederlandse kip willen. En daar word ik blij van.”

Recepten

AVO Kip nacho

AVO Kip nacho

Ingrediënten

  • 1 kilo kipdijenfilet
  • Piri Piri-saus (prod.nr. 813050)
  • Lafiness Chakalaka (prod.nr. 187750)
  • Dorito’s Nacho Cheese
  • 1 gesnipperd rood uitje
  • fijngesneden lente-ui
  • geraspte kaas
  • sleetjes

Werkwijze

  • Snijd de kipdijenfilets in tweeën en ­marineer ze met de Lafiness Chakalaka
  • Maak in elk sleetje een sausspiegel met de Piri Piri-saus
  • Leg 4 stukjes kipdijenfilet in elk sleetje bovenop de saus
  • Strooi er de fijngesneden lente-ui en wat fijngesnipperde rode uitjes over
  • Verkruimel de Dorito’s Nacho Cheese en verdeel dit over de sleetjes
  • Bestrooi de sleetjes met de geraspte kaas bereiding klant
  • 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160 °C

Degens gevulde kipfilets Kaneel/Veenbessen

Degens gevulde kipfilets Kaneel/Veenbessen

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • ‘Brugge Oud’ kaas of andere oude kaas
  • 50 gram per kilo Dry Glaze Kaneel/Veenbessen (prod. nr. AD01649-01)

Werkwijze

  • Snijd de kipfilets open en vul ze met de stukjes Brugge Oud kaas
  • Bind de filets dicht
    Marineer de kipfilets met de Dry Glaze Kaneel/Veenbessen bereiding klant
  • 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C of 15 minuten om en om garen in de pan

Epos chicken wok met Bruschetta-marinade

Epos chicken wok met Bruschetta-marinade

Ingrediënten

  • 1 kilo kipfilet
  • 400 gram aardappelwedges
  • 200 gram sugar snaps
  • 250 gram sperziebonen
  • 200 gram champignons
  • 70 gram Epos Bistro kruidenolie Bruschetta

Werkwijze

  • Snijd de kipfilets in blokjes en de ­champignons in plakjes
  • Meng dit met de aardappel wedges, sugar snaps en sperziebonen in een kom
  • Doe hier de Epos Bistro kruidenolie Bruschetta bij
  • Serveer de wokschotel in een grote schaal en schep ‘m uit bereiding klant
  • Bak de wokschotel gedurende 10 - 12 minuten

Verstegen sous-vide gegaarde kip-ketjap

Verstegen sous-vide gegaarde kip-ketjap

Ingrediënten

  • 1 kilo kippendijen
  • 450 gram Kumar’s Stir-fry Sauce Spicy Kecap (prod. nr. 1028226)
  • 10 gram Sous Vide-mix Bruin Vero (prod. nr. 317674)
  • 5 gram Binding DS Poeder Pure (prod. nr. 371274)
  • 150 gram wortel
  • 10 gram zilveruitjes
  • 100 gram shiitakes
  • 1 vacuümkookzak

Werkwijze

  • Snijd de kippendij in blokjes
  • Verwijder de steeltjes van de shiitake en snijd in kwarten
  • Snijd de wortel brunoise en laat de ­zilveruitjes uitlekken
  • Meng de Binding DS met de Sous-­Videmix Bruin Vero en kruid hiermee de kippendijblokjes
  • Voeg de groenten en Kumar’s Stir-fry sauce Spicy Kecap toe en meng grondig bereiding klant
  • Vul de vacuümkookzak met de kip kecap
  • Vacumeer en gaar 60 minuten op 850C in de steamer of in een warmwaterbad
  • Koel snel terug

 

 

Dossiers
Lees ook
Degens’ Boeren BBQ inspireert slagers

Degens’ Boeren BBQ inspireert slagers

Op 10 mei organiseerde kruiden- en specerijenleverancier Degens de derde editie van de Boeren BBQ in Enspijk, om slagers en andere versspecialisten te inspireren.

Landjäger

Landjäger

Landjäger, in enkel- en meervoud, betekent letterlijk ‘landjager(s)’. Dit was oorspronkelijk de bereden politie in Zuid-Duitse provincies. Landjäger is een gedroogde worst die traditioneel in Zuid-Duitsland, Zwitserland, Vorarlberg en de Elzas gemaakt en gegeten wordt.

Fuet met hazelnoot

Fuet met hazelnoot

Fuet is het Spaanse woord voor lange dunne droge worst. Traditiegetrouw is de smaak een beetje zoet en ook een beetje pikant. Maar eigenlijk kan je er veel kanten mee op.