Op haar dertiende ging Manon Cornelissen (19) aan de slag als afwashulp bij Slagerij John Neidhöfer in Den Oever en ze is er nooit meer weggegaan. Ze rondde twee slagersopleidingen bij SVO vakopleiding food af en is nu bezig met de mbo 4-opleiding Bedrijfsleider vers. “Ik ga aan de slag met het verlagen van onze inkoopkosten.”

Foto: Manon Cornelissen

Manon kwam bij Slagerij John Neidhöfer terecht via haar moeder, die de boekhouding van de slagerij doet. “Op mijn dertiende mocht ik gaan helpen in de afwas”, vertelt Manon. “Later kwamen er steeds meer taken bij. Toen ik mijn baas John aan het werk zag op de productieafdeling wist ik: dat wil ik ook. Na de middelbare school ging ik helemaal voor het slagersvak. Ik volgde de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij en stroomde meteen door naar mbo 3, de opleiding Slager.” Manon is betrokken bij het hele proces in de slagerij. “Het klinkt misschien suf, maar ik vind alles leuk aan mijn werk”, lacht ze. “Ik vind het mooi dat ik het complete proces kan volgen: van het dier dat bij ons binnenkomt tot de mooie producten in de toonbank. Uitbenen, zelf producten maken en klanten helpen, ik doe het allemaal graag. Ik weet ook precies waar ons vlees vandaan komt, want ik ken de boerderijen waar we onze koeien en varkens inkopen. Ik weet dat we eerlijk vlees verkopen en dat verhaal kan ik ook aan onze klanten vertellen.”

Aanpoten

Na het afronden van haar slagersopleidingen twijfelde Manon of ze door wilde met niveau 4, Bedrijfsleider vers. “Ik zag mezelf als iemand die met haar handen werkt”, zegt ze. “Bedrijfsleider vers draait meer om theorie, financiën, personeelszaken en marketing. Maar mijn baas, ouders én SVO waren ervan overtuigd dat ik het kon. Daarom ben ik overstag gegaan. Gelukkig, want het gaat heel goed. Soms is het aanpoten, maar ik vind het interessant dat ik met deze opleiding nieuwe inzichten in de slagerij krijg. Van de kosten had ik bijvoorbeeld echt geen idee.”

Inkoopkosten verlagen

Voor haar opleiding moet Manon een operationeel plan maken. Ze gaat aan de slag met een verbeterplan voor de slagerij. “Ik zag dat we dezelfde producten een stuk goedkoper kunnen inkopen bij andere leveranciers”, zegt Manon. “Zo kunnen we flink besparen. Al met al heb ik heel veel gehad aan mijn opleidingen. Het belangrijkste vind ik het zelfvertrouwen dat ik nu heb. Dankzij mijn kennis sta ik zeker in de winkel en kan ik een goed verhaal vertellen aan onze klanten. Ik wil nu mijn opleiding afronden en daarna zie ik een cursus worstmaken erg zitten. Ons assortiment worsten is grandioos en ik zou daar heel graag aan bij willen dragen.”

SVO Vakopleiding Food_logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten goed aan op de praktijk en de docenten van SVO komen zelf uit het vak.

www.svo.nl | info@svo.nl | twitter: @SVO_Opleidingen

Altijd op de hoogte blijven?