BOR op de helling?!

25 augustus 2020 Gerrit van den Berg (Profinis) Profinis

In het recentelijk verschenen rapport ’Bouwstenen voor een beter belastingstelsel’ staan concrete bouwstenen en voorstellen voor verbeteringen en vereenvoudigingen van het belastingstelsel. Versobering van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is daarin een belangrijk aandachtspunt. Dit is iets wat al langer wordt bepleit. Als de voorstellen worden omgezet in wetgeving, dan zal dat een behoorlijke impact hebben.

Voor de schenk- en erfbelasting is een vrijstelling van toepassing op materieel ondernemingsvermogen. Voor vermogen dat u als belegging houdt, geldt de vrijstelling niet. De vrijstelling kan van toepassing zijn bij personenvennootschappen en rechtspersonen. Tot een bedrag aan schenking of vererving van ruim € 1,1 miljoen aan ondernemingsvermogen is de vrijstelling 100%. Daarboven is de vrijstelling 83%. Verder is de vrijstelling van toepassing voor de totale onderneming, niet per ondernemer. Bij een 50% belang heeft u dus ook maar recht op 50% van de geldende vrijstelling. Voor de belasting over het bedrag dat niet onder vrijstellingen valt, kan rentedragend uitstel van betaling met tien jaar worden verkregen.

In de inkomstenbelasting zijn faciliteiten aanwezig die gebruikt kunnen worden in het geval van vererving of schenking van een materiele onderneming of een aandelenbelang van 5% of groter. De verkrijger neemt de verschuldigde inkomstenbelasting voor zijn rekening op het moment dat hij de onderneming verkoopt of staakt. Ook bij deze faciliteiten zijn voorwaarden van toepassing. Wordt niet (meer) voldaan aan deze voorwaarden, dan vervalt de faciliteit. Belangrijkste voorwaarde naast bovenstaande is, dat de verkrijger gedurende drie jaar voorafgaand aan het overlijden of de schenking werkzaam moet zijn in de onderneming. De verkrijger kan ook een werknemer zijn.

Het nieuwe voorstel

Het voorstel is om de vrijstelling over de waarde going concern te verlagen naar 25%. De waarde going concern is de waarde van de onderneming, uitgaande van voortzetting (continuering) van de bestaande situatie. De omvang van de vrijstelling wil men aftoppen op € 5 miljoen ondernemingsvermogen, waarbij men aanwezig verhuurd vastgoed aan derden altijd als beleggingsvermogen wil bestempelen. De huidige vrijstelling van 100% voor het verschil tussen de liquidatiewaarde en de lagere waarde going concern blijft bestaan. De aanverwante doorschuiffaciliteiten in de inkomstenbelasting zullen hierop worden aangepast. Als doekje voor het bloeden blijft de uitstel van betalingsregeling van kracht. Een verdergaande beleidsoptie is het geheel afschaffen van de vrijstelling waarde going concern in de BOR. Men bepleit ook de uitzondering van de BOR van kleine aanmerkelijk belangpakketten.

De voorstellen zijn nog niet omgezet in ­wetgeving, maar het verdient wel aanbeveling om kennis te nemen van de voorgestelde ­beleidsnotities op dit punt. Indien u van plan bent om ondernemingsvermogen te gaan schenken, is het goed om daar niet nog jaren mee te wachten. Bedrijfs­opvolging is een tijdrovend en complex proces. Door op tijd met bedrijfsopvolging bezig te zijn kunt u uzelf veel stress en belastinggeld besparen.

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?