‘Blij dat ik geen meubel-maker ben geworden’

Chris Caspers_SVO

Chris Caspers (18) twijfelde op de middelbare school tussen meubelmaker of slager worden. Het werd het laatste en daar kreeg hij geen spijt van. Hij rondde vorig jaar de SVO-opleiding Productiemedewerker slagerij af én won goud met zijn tuttifrutti rollade tijdens de Slavakto.

Chris werkt al vanaf zijn veertiende bij Keur­slager Van Bourgondiën in Hoofddorp. Eerst als schoonmaker, later ook in de verkoop. “Toen ik een vervolgopleiding moest kiezen, twijfelde ik”, vertelt Chris. “Wilde ik meubelmaker worden of toch het slagersvak in? Ik had nog geen ervaring met het productiewerk in de slagerij. Daarom mocht ik van mijn werkgever een varken uitbenen en splitsen. Toen wist ik zeker dat ik slager wilde worden. Ik heb me dezelfde dag nog aangemeld voor de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij bij SVO.”

Van die keuze heeft hij geen spijt gekregen. Chris vindt het vooral mooi dat hij in de slagerij met veel verschillende werkzaamheden bezig is. “En ik maak klanten graag blij met een mooi stukje vlees”, zegt hij. “Thuis experimenteer ik ook regelmatig met het ontwikkelen van nieuwe vleesproducten. Toen mijn docent ons vertelde dat we op kosten van SVO een eigen product mochten inzenden voor de Slavakto, had ik meteen een idee. Mijn werkgever stelde het vlees beschikbaar en zo maakte ik een tuttifrutti rollade: een rollade van varkensfilet met spek, gevuld met
tuttifrutti in port, uit de oven. Daar won ik goud mee en onze klanten vinden de rollade ook erg lekker.”

De opleiding bij SVO is Chris zo goed bevallen, dat hij met­een doorgaat met de mbo 3-opleiding Slager. “Ik vond het heel leerzaam om te zien dat er verschillende manieren van werken zijn. Ik ben natuurlijk de werkwijze in onze slagerij gewend, maar het kan ook anders. Zo kun je je eigen stijl ontwikkelen. Ook heb ik op school geleerd om af te vliezen en te splitsen en met grotere stukken vlees te werken. Ik vind werken en leren een fijne combinatie, ik zit liever niet dagen achter elkaar in de schoolbanken. Mijn droom is om ook de mbo 4-opleiding Bedrijfsleider vers te doen en uiteindelijk mijn eigen ambachtelijke slagerij te openen.” 

SVO logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vlees in de media | Week 12-2023

Vlees in de media | Week 12-2023

Minder steun voor de belasting op vlees, pilot veevoer op basis van plantaardige proteïne Proton en meer aandacht voor Texels schapenvlees. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Vlees in de media | Week 11-2023

Vlees in de media | Week 11-2023

De vleestaks komt weer om de hoek kijken, slachten is het minst leuke van veehouden en een voormalig vegetariër opent een slagerij. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Mkb-ondernemers kunnen vanaf 21 maart TEK aanvragen

Mkb-ondernemers kunnen vanaf 21 maart TEK aanvragen

Op 21 maart vanaf 9:00 uur opent de regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). Tot en met 2 oktober kunnen mkb-ondernemers deze subsidie aanvragen.