In de praktijk blijkt dat veel ondernemers zich pas in een laat stadium van hun leven bezig houden met bedrijfsopvolging. Het is echter goed om hier tijdig bij stil te staan.

Veel ondernemers zien bedrijfsopvolging als een moeilijk onderwerp. Moeilijk, omdat het bij bedrijfsoverdracht niet alleen gaat om cijfers, maar vaak emotioneel beladen is. Veelal is het bedrijf door de ondernemer opgebouwd en er is daardoor een nauwe verbondenheid. De eigenlijke overdracht is een ingrijpend proces op meerdere niveaus. Mede daardoor schuiven veel ondernemers dit vraagstuk liever door naar de toekomst. Er kan echter van alles op ons levenspad komen, waardoor het niet mogelijk is om nog tijdig voorbereidingen te treffen. Daarom is het raadzaam om bedrijfsopvolging niet pas bij het bereiken van de AOW leeftijd op de agenda te zetten. Door op tijd met bedrijfsopvolging bezig te zijn, kunt u uzelf veel stress en belastinggeld besparen. Onderstaand wat aandachtspunten.

Rechtsvorm en juiste structuur

U kunt uw onderneming in verschillende rechtsvormen uitoefenen. Het maakt voor de bedrijfsopvolging uit, of u uw onderneming drijft in de vorm van een personenvennootschap, zoals een eenmanszaak of maatschap of dat er sprake is van een rechtspersoon zoals een BV. Er kunnen verschillende faciliteiten van toepassing zijn. Bij een bedrijfsoverdracht krijgt u vrijwel altijd te maken met de Belastingdienst. De in de onderneming aanwezige stille reserves zullen in de regel worden belast en kunnen een behoorlijke fiscale claim vormen.

Belastingheffing is te voorkomen door het opzetten van een optimale juridische en fiscale structuur. Het kan gewenst zijn om een personenvennootschap eerst om te zetten in een rechtspersoon of om een holdingstructuur te creëren. Ook het vormen van een fiscale eenheid kan aantrekkelijk zijn. Afhankelijk van de gewenste uitwerking dienen diverse wettelijke termijnen in acht genomen te worden om belastingheffing te voorkomen. Het kan nodig zijn om een termijn van drie, vijf of zes jaar in acht te nemen voordat de volgende stap te zetten is.

Fiscale faciliteiten

Ter stimulering van het ondernemerschap zijn diverse fiscale faciliteiten in het leven geroepen waarmee een substantiële besparing van belasting te bereiken is. In de inkomstenbelasting zijn er faciliteiten aanwezig die te gebruiken zijn in het geval van vererving of schenking van een materiële onderneming of een aandelenbelang van 5 procent of groter. In de schenk- en erfbelasting is momenteel een vrijstelling van toepassing op materieel ondernemingsvermogen, de zogenaamde Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR).
De BOR ligt in toenemende mate onder het vergrootglas. Er gaan al jaren stemmen op om deze regeling te versoberen. De doelstelling van de BOR is om de continuïteit van de onderneming te waarborgen. Zonder een goede BOR komt dit in gevaar en zal het ten koste gaan van toekomstige groei en werkgelegenheid. Het verdient dus aanbeveling om de BOR niet te versoberen, maar om deze te verbeteren en wendbaarder te maken. Met name de voortzettingseis is daarbij een belangrijk aandachtspunt.

 

Profinis

Gerrit van den Berg
Profinis Accountants en Adviseurs
Postbus 110, 8320 AC URK
Tel. 0527 681 726
www.profinis.nl

Lees alle columns van Profinis in ons dossier Financieel.

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?