Barbecuekoning Jord Althuizen werkt met de heyde hoeve

14 mei 2021 Marlies Jansen
Jord Althuizen (rechts): “Tiny heeft zich vastgebeten in verduurzaming. Hij is een boer met een missie en een visie.” (Foto: Remko Kraaijeveld)

Barbecuekoning en ’pyro-culinair avonturier’ Jord Althuizen werkt al jarenlang met varkensvlees van de Brabantse boerencoöperatie Heyde Hoeve, die wordt geleid door Tiny Schepers. “Hij is de expert in het grootbrengen van vlees, ik in het bereiden en opeten ervan.”

Het afgelopen jaar was zakelijk gezien desastreus voor Jord Althuizen. Zijn vijf restaurants (waaronder Black Smoke in Rotterdam en Antwerpen), workshops, festivals: het stond – en staat – allemaal nagenoeg stil. Jord zelf dan weer niet: hij werkte hard aan zijn nieuwe Smokey Goodness-boek: Lowlands BBQ. Nadat hij eerder inspiratie ‘voor de betere barbecue’ ophaalde in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië, was het nu tijd het eigen land te verkennen. Jord: “Hierin speelde corona natuurlijk ook mee. En ooit begon ik met mijn reizen omdat er in Nederland geen barbecuecultuur was. Daar is de afgelopen tien jaar verandering in gekomen.” Het valt hem op dat veel barbecuefanaten automatisch grijpen naar graangevoerd, Amerikaans, Argentijns of Australisch vlees voor op hun vuurtjes. “Ik ging op zoek naar inspiratie: wat trekken we hier in Nederland eigenlijk uit de grond aan groenten, en wat graast er op onze eigen velden?”, zegt Jord. Hij was aangenaam verrast door het enorme aanbod aan verschillende rassen, zoals Blonde d’Aquitaine en Texas Longhorn. “Het zou mooi zijn als mensen nu meer in onze eigen achtertuin bij de lokale slager of boer kijken in plaats van ver over de grens. Dan maak je de vleesketen al korter.”

Het verschil maken

Jord Althuizen en Heyde Hoeve_ foto Remko Kraaijeveld_2

Foto: Remko Kraaijeveld

Jord mag dan het imago van de ultieme vleeseter hebben, hij ís dat niet. “Ik ben de ultieme barbecueër”, lacht hij droog. Op die barbecue liggen vaak ook groenten, en al in de beginjaren van Smokey Goodness maakte hij de keuze om voor kwalitatief goed vlees met een betere herkomst te gaan. “Op festivals als Rollende Keukens ging er wel erg veel vlees doorheen, en klanten vroegen ook steeds vaker: waar komt jouw vlees vandaan? Ik besefte dat ik impact heb, het verschil kan maken, én ik wil mezelf ook in de spiegel kunnen aankijken als ik ’s avonds mijn tanden poets.”

Boer met een missie

En zo komt het dat hij voor zijn varkensvlees al zeven jaar bij de Heyde Hoeve komt, een samenwerkingsverband van varkensboeren. “Een bevriende slager tipte mij. Ik deed wat onderzoek, want wat is hun verhaal? Dat blijkt een éérlijk verhaal. En dat is niet het idyllische marketingverhaal van buiten rondscharrelende varkentjes die worden geknuffeld door paters. Die manier van veehouden levert namelijk niet de kleinste ecologische voetafdruk op en dát is waar Tiny voor gaat, naast het produceren van een uitstekende kwaliteit vlees. Tiny is een boer met een MBA-titel aan Nijenrode, hij heeft zich vastgebeten in verduurzaming. Hij is een boer met een missie en een visie.”

Smaak van vrüger

Jord Althuizen en Heyde Hoeve_ foto Remko Kraaijeveld_3

Foto: Remko Kraaijeveld

Boerderij de Heyde Hoeve in Nuenen stamt uit 1553 en is sinds 1955 in handen van de familie Schepers. Op het kantoor prijkt een reeks verpakkingen met daarop naast het logo de slogan ‘de smaak van vrüger’. Aan de muur hangt een nostalgische foto van twee jonge vrouwen die bij een rondscharrelend varken met biggetjes staan. Een van hen is Tiny’s moeder Mien. Toen vader Karel op zijn 47ste overleed, stopte de toen 15-jarige Tiny met school om zijn moeder – die met vijf kinderen tussen de 8 en 16 jaar achterbleef – bij te staan in het bedrijf. Tiny: “Mijn vader had ongeveer twintig zeugen, ik heb het bedrijf in de loop der jaren uitgebouwd naar duizend.”

CO2-beperking

De varkens zijn geen bio- of scharrelvarkens, maar leven in moderne stallen. Daardoor is het voerverbruik optimaal efficiënt en wordt de uitstoot van CO2 beperkt. De boerderij is volledig zelfvoorzienend: stroom wordt opgewekt met zonnepanelen en een biogasinstallatie draait op de mest – de vloer wordt verwarmd via een warmtepomp die de warmte eerst uit die mest onttrekt. Ook aan een leefbare omgeving, het lokale milieu en biodiversiteit wordt gedacht: er zijn akkerranden met bloemen, paddenpoelen en erfbeplanting. Op alle fronten is er op de Heyde Hoeve zorg voor het milieu en voor mens en dier. Want natuurlijk hebben ook de varkens het goed, met voldoende ruimte en een aparte lig-, eet, drink- en mestplaats. Ze krijgen dagelijks vers stro en hebben speeltjes in de stal voor afleiding. De zeugen hebben nestmateriaal in de kraamstal en de biggen blijven vier weken bij de moeder.

Toekomst varkensboeren

Jord Althuizen en Heyde Hoeve_ foto Remko Kraaijeveld_6

De boerderij is volledig zelfvoorzienend (Foto: Remko Kraaijeveld).

Maar er is méér dan dat: Heyde Hoeve is tegenwoordig een coöperatie van tien samenwerkende, zelfstandige varkenshouders. Tiny: “We kopen samen goederen en diensten in, wisselen kennis uit en doen aan antibioticareductie. We proberen onze bedrijven voortdurend te verbeteren op thema’s als natuur en biodiversiteit, klimaat en energie, gezondheid voor mens en dier en een eerlijke prijs. We willen samen tot waarde komen, in plaats van gaan voor de laagste prijs.” Want Tiny heeft torenhoge ambities: “We willen een gezonde, duurzame toekomst voor varkenshouders organiseren. Het huidige systeem – met vlees dat veel te goedkoop is, zeugen die alsmaar meer biggen produceren en multinationals die de distributieketen beheersen – piept en kraakt op alle fronten. Het is niet langer houdbaar. Ik wil het systeem veranderen. Dát is waarvoor ik ’s morgens opsta.”

Sappig op de BBQ

Jord Althuizen en Heyde Hoeve_ foto Remko Kraaijeveld_5

Op alle fronten is er op de Heyde Hoeve zorg voor het milieu en voor mens en dier (Foto: Remko Kraaijeveld).

Jord noemt die gedrevenheid “echt cool”. Ook viel hij voor de kwaliteit van het Heyde Hoevevlees, dat afkomstig is van een kruising met het Duroc-varken: 50% Duroc, 25% Groot Yorkshire en 25% Nederlands Landvarken. Jord: “Het vlees heeft een goede spieropbouw en is mooi gemarmerd, het heeft veel intramusculair vet. Op de barbecue is de verhouding tussen vet en vlees essentieel. Mangelicavarkens bijvoorbeeld zijn prachtig, maar hebben een dikke, harde speklaag aan de buitenkant. Dat is voor mij ongewenst, dat spek smelt niet weg bij lang garen op een lage temperatuur.” Het Heyde Hoevevlees daarentegen is perfect voor op de barbecue. “Het is niet voor niets dat drie teams in de Top 10 van de Europese barbecue-competitie met Heyde Hoeve-vlees werken voor de ribben en pulled pork”, zegt Jord. Het behoudt bij low & slow garen zijn natuurlijke, volle smaak en blijft mals en sappig. Belangrijk, want zijn klanten checken bij de pulled pork, een van zijn toppers, vooral: is het vlees droog of niet? “Een ander product dat het goed doet, is het buikspek. En we maken tegenwoordig ook onze eigen bacon en eigen ham, we zijn ons aan het ontwikkelen in de charcuterie.”

Onderscheid

Jord is en blijft ondernemer, dus natuurlijk woog hij ook de prijs mee bij zijn keuze voor de Heyde Hoeve. “Dit vlees kost mij een paar kwartjes per kilo meer. In de restaurants betalen mijn klanten dat via de menukaart, op festivals kan dat niet. Dat is prima. Ik geloof in dit vlees en de visie erachter, en daarom investeer ik hierin. Ik ben trots op waar mijn vlees vandaan komt en dat schreeuw ik dan ook graag van de daken. Ik ben ondernemer, de herkomst van mijn vlees is óók waarmee ik mij onderscheid. Dus dat uit ik in mijn boeken en op social media.”

Samenwerken

Jord Althuizen en Heyde Hoeve_ foto Remko Kraaijeveld_4

Jord Althuizen viel voor de kwaliteit van het Heyde Hoevevlees (Foto: Remko Kraaijeveld).

Dat is trouwens een belangrijk element van de samenwerking tussen Jord en Tiny, vertelt de barbecuekoning: “We denken vooral met elkaar mee: hoe kunnen wij elkaars bedrijf versterken? Als het zo uitkomt, neem ik Tiny mee naar events, zodat hij zijn verhaal over de Heyde Hoeve en duurzaamheid kan delen. Omgekeerd helpt hij mij ook. Zo had hij een actie met slagers, waarbij ze mijn boek konden winnen.” Vraagt Jord de varkenshouder wel eens om advies, als het op het barbecueën van diens varkensvlees aankomt? Jord lacht: “Tiny is de expert in het grootbrengen van vlees, ik in het bereiden en opeten ervan.” l


Altijd op de hoogte blijven?