RECENSIE | Ronald Giphart, voormalig romanschrijver en auteur van bestsellers als ‘Ik ook van jou’ en ‘Phileine zegt sorry’, heeft zich de afgelopen jaren gericht op non-fictie. Zijn vaardigheid om boeiend te schrijven maakt dat zijn non-fictiewerken net zo vlot lezen als zijn romans. Zijn nieuwste boek ‘De Slager’ is een ode aan het slagersvak, geschreven in samenwerking met culinair journalist Jacques Hermus.
Het mooi uitgegeven boek duikt in de wereld van vleesbereiding door de eeuwen heen, in verschillende landen en culturen. Het boek staat vol met leuke weetjes en anekdotes en laat tientallen slagers aan het woord. Hier en daar is het voor de fijnbesnaarde mensen wat gruwelijk. We leren alles over het vak van de slagers. Dus ook hoe je dieren slachtklaar maakt en doodt en hoe je er daarna de beste stukken vlees uithaalt. We leren ook over verschillende soorten slagers: de slager-traiteur, de biologische slager, de wilde slager en de poelier hebben elk een eigen hoofdstuk.
Luguber wordt het als Giphart en Hermus vertellen over een samenwerking tussen een Parijse kapper en zijn buurman de slager. De kapper keelde buitenlandse studenten en de slager verwerkte ze in zijn voortreffelijke gerechten. Leuker is het om te lezen hoe in Parijs het slagersvak in de 19e eeuw uitgroeide tot een van de belangrijkste beroepen in de stad, met als centrum ‘Les Halles' waar elke dag honderden dieren naar toe werden gebracht om te veranderen in smaakvolle gerechten.
Ook in Nederland was het vak van de slager eeuwenlang een belangrijk beroep. Zestig jaar geleden waren er nog 12.000 slagers, nu nog maar zo’n 1700 en wordt het merendeel van het vlees in de industrie verwerkt. Het vak staat onder druk, en dat is jammer, betogen Giphart en Hermus, want het is een prachtig vak.
‘De slager’ is niet een boek voor vegetariërs of veganisten. Je moet van vlees houden om dit boek echt te appreciëren. Maar ‘De slager’ is ook zeker geen boek voor de grote vleesconsument en de liefhebber van de kiloknallers. Nee, het boek neemt duidelijk een middenpositie in. Ja, de bio-industrie deugt niet, daar worden dieren slecht behandeld. Ja, we moeten minder vlees eten, want het is te vervuilend. Maar moeten we af van het eten van vlees? Nee, maar doe het bewust, doe het minder en gun de dieren die we eten een goed leven. Om de topslager van het toprestaurant Qui Mon Général te citeren: "Consommez moins de viande, mais consommez de la qualité”, oftewel: "Consumeer minder vlees, maar consumeer kwaliteit.”
Een uitstekend boek voor slagers om aan klanten aan te bieden. 285 pagina’s respect voor het slagersvak!
Wil je meer interessante boeken voor de vleesprofessional? Neem dan een kijkje in ons dossier boeken.